Demenciával élő személyek gondozása

Demenciával élő személyek gondozása

A demenciával élő személyek gondozását külön gondozási egységben 2016 óta végezzük az alábbiak figyelembe vételével.

Ápolási teendők

Alaptézis, hogy az ápolás-gondozás során a betegek emberi méltóságát meg kell őrizni. Türelemmel és szeretetteljes odafordulással végezzük a feladatokat. Ennek jegyében segítségnyújtás:

Gyógytorna biztosítása (egyéni és csoportos)

Gyógymasszírozás.

Gondozási segítség, feladatok

A biztonság érzésének kiváltása humán eszközökkel. Barátságos, szeretetteljes légkör biztosítása. A gondozási folyamatok kialakításánál a demenciával élő személy speciális igényeinek figyelembe vétele (pl.: a demenciával élő személy nem rendelkezik jövőképpel, számára az itt és most az elsődleges). A demenciával élő személy individualitásának figyelembe vétele (egyéni gondozási terv). A segítségnyújtás minden területen a beteg önállóságának megtartásával történhet.

Foglalkoztatás

A kezelésnek és a terápiás jellegű foglalkoztatásnak lehetőleg minden, a leépülés folyamatában érintett funkciót és készséget meg kell céloznia. Összességében az állapotromlás lassítása, a kognitív kapacitás szinten tartása, a pszichés és viselkedészavarok enyhítése és az autonómia lehető legtovább fenntartása az, amit el kívánunk érni. Módszerek:

A foglalkozások különböző csoportban, a betegség stádiumának figyelembe vételével történik.